Welk onderwijs?

Jouw schooladvies geeft welk vo-onderwijs je kunt gaan volgen. Waar ga jij heen?

Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo)

  • gymnasium
  • atheneum

Er zijn twee soorten vwo: het atheneum en het gymnasium. Op het gymnasium krijg je les in Latijn en Grieks, op het atheneum niet. Verder zijn de vakken gelijk. Na drie jaar kies je een examenprofiel. De vwo-profielen zijn: natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, en cultuur en maatschappij. De vakken die je krijgt zijn afhankelijk van het profiel.

Hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo)

Havo leidt je op voor een algemeen diploma. Na het derde jaar kies je een examenprofiel. Dit zijn de havo-profielen: natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, en cultuur en maatschappij.

Voorbereidend middelbaar onderwijs (vmbo)

  • basisberoepsgerichte leerweg: vmbo-basis
  • kaderberoepsgerichte leerweg: vmbo-kader
  • theoretische leerweg: vmbo-t (mavo)
  • gemengde leerweg: vmbo-gl*

Het vmbo biedt geweldige mogelijkheden om je talenten te ontplooien. Meer dan zestig procent van alle Nederlanders is ooit met een vmbo-advies naar de brugklas gegaan! Na het vmbo kun je verder leren in jouw vak, want je mag ‘stapelen’ en steeds kiezen voor een opleiding die een stapje hoger is. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de richting die ‘kaderberoepsgericht’ heet (vmbo-kader). En na een middenkaderopleiding (mbo) kun je nog weer verder naar het hoger beroepsonderwijs (hbo).

* De gemengde leerweg wordt vanaf het 3e leerjaar aangeboden, in Haarlem alleen op het Spaarne College en het Haarlem College en in Velsen alleen op het Technisch College en het Maritiem College. Als je belangstelling hebt voor de gemengde leerweg moet je voor de brugklas TL, k/TL of kader op een van deze scholen kiezen, dan kun je daar vanaf jaar 3 een gemengde leerweg kiezen.

Praktijkonderwijs (pro)

Wil je praktisch bezig zijn en doe je dat liever dan leren uit een schoolboek, dan is praktijkonderwijs voor jou de beste keuze. Dat is waarschijnlijk al duidelijk geworden in jouw tijd op de basisschool of in het speciaal basisonderwijs. Jouw juf of meester heeft dat met jou en je ouder(s) of verzorger(s) besproken. Na jouw aanmelding volgt een uitgebreide intake op de praktijkschool. Daarna word je ingeschreven. Het praktijkonderwijs kun je volgen tot en met het schooljaar van je 18e verjaardag.

Wat leer je in het praktijkonderwijs? Aan de hand van de thema’s wonen, werken, burgerschap en zinvolle vrijetijdsbesteding ga je lessen volgen. Je krijgt naast theorievakken als Nederlands, rekenen, burgerschap, sociale vaardigheden en bijvoorbeeld Engels ook veel praktijkvakken.

Voortgezet speciaal onderwijs (vso)

Dit is onderwijs voor als je specialistische en/ of intensieve begeleiding nodig hebt. Bijvoorbeeld door een handicap, chronische ziekte of stoornis. Dit noemen we Passend Onderwijs,

Er zijn in de regio diverse vso-scholen die passend onderwijs geven. Welke voor jou de beste is hangt af van wat voor ondersteuning voor jou nodig is. Er zijn Cluster 3 vso-scholen voor als je langdurig ziek, lichamelijk gehandicapt of zeer moeilijk lerend bent. Cluster 4 vso-scholen helpen je leren als je gedrags- of psychiatrische problematiek hebt. Om toegelaten te worden tot het vso is een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband nodig. Meer hierover vinden jij en je ouder(s) of verzorger(s) op de website van het samenwerkingsverband.

Cluster 3-scholen zijn:

Brugweb vermeldt Cluster 4-scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Ondersteuning bij leren in het reguliere voortgezet onderwijs

Leerwegondersteuning is je extra hulp bij het leren in het vmbo

Heb je – tijdelijk – extra hulp nodig bij het leren in het vmbo omdat je leerachterstanden hebt, dan is er leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) voor jou. Met die extra hulp kun je wel je diploma halen. Veel scholen met vmbo bieden deze ondersteuning.

Extra intensieve ondersteuning door passend onderwijs

Passend onderwijs betekent dat de school van jouw voorkeur voor jou extra intensieve ondersteuning moet regelen als je dat nodig hebt. Om elk kind een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Op de website van het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid-Kennemerland (www.samenwerkingsverband-zuid-kennemerland.nl) vinden jij en je ouder(s)/ verzorger(s): - een beschrijving over welke ondersteuning er mogelijk is in deze regio; - of je voor ondersteuning in aanmerking komt. Dat bespreekt je juf of meester met jou en je ouder(s) of verzorger(s) - hoe jouw basisschool kan overdragen aan je vo-school wat nodig is voor jou.

 

Top